Obamova mocenská strategie - Šlechta, Ondřej
Nástup Baracka Obamu na prezidentské kreslo USA a očakávania v obrate americkej zahraničnej politiky. Očakávania v dôslednom presadzovaní multilateralizmu a globálnej spolupráce. Ako sa napĺňa zahraničná politika B. Obamu - spolupráca s Ruskom, podpora vstupu Turecka do Európskej únie, spolupráca s EÚ - na tretej koľaji. Obrat k efektívnemu multilateralizmu nenastal - presadzovanie mocenskej a hegemonistickej stratégie inými, sofistikovanejšími prostriedkami.