Príroda, kultúra, hospodárstvo - ich evolučná povaha, systémové vzťahy a hodnotová stránka - Choluj, Vladimír
Ucelené vyjadrenie štruktúrnej povahy evolúcie napomáha hlbšie porozumieť vzájomnú podmienenosť čiastkových evolučných pohybov a nositeľov v nich obsiahnutých kultúrnych aktivít. Vzťahy medzi prírodným systémom, kultúrnym systémom a hospodárskym systémom nie sú lineárne, ale hierarchické. Hospodársky systém povstal z kultúrneho systému ako jeho zvláštna súčasť a nemôže bez neho existovať. Z hľadiska vzťahov prírody, kultúry a hospodárstva je namieste otázka o pôvode hodnôt, ktoré sa vkladajú do hospodárskeho systému a o poslaní hodnôt, ktoré sa v hospodárskom systéme dosahujú.