Štyri dôvody, prečo v tímoch panujú generačné konflikty - Reháková, Helena
Tri generácie na pracovisku: boomeri - manažéri (päťdesiatnici a šesťdesiatnici), generácia X (tridsiatnici až štyridsiatnici) a generácia Y (dvadsiatnici až tridsiatnici). Generačné rozdiely v štyroch oblastiach - voľba, kedy a kde sa bude pracovať, problematická komunikácia medzi členmi tímu, socializácia a schádzanie sa, učenie sa nových vecí.