<The> energy security of the SR in the context of the EU and relations with Russia - Hirman, Karel
Dôsledky rozšírenia Európskej únie a energetická politika. Snaha o zachovanie "železnej opony" zo strany Ruska. Viac plynovodov pre rozvod plynu. Oslabenie energetickej bezpečnosti tranzitných krajín - problémy Ruska a Ukrajiny na začiatku roku 2009. Diverzifikácia, efektívnosť a obnoviteľné zdroje.