Prístupy k meraniu efektívnosti výdavkov verejnej vlády - Péliová, Jana, 1976-
Podľa výsledkov Eurostatu dosiahla Slovenská republika v období r. 2002-2007 najvýraznejší pokles podielu verejných financií na HDP spomedzi európskych krajín. V odbornej literatúre sa čoraz častejšie zdôrazňujú výstupy realizovaných výdavkov. Sú nimi: 1) výkonnosť verejného sektora (PSP), 2) efektívnosť verejného sektora (PSE), 3) Data envelopment analysis (DEA). Tieto tri ukazovatele merajú výkonnosť prostredníctvom indikátorov výstupov, ktoré sú cieľom verejnej politiky a efektívnosť prostredníctvom vzťahu výsledky/výdavky.