Priestorová diferenciácia kriminality - Michálek, Anton
Rizikové javy a ich vplyv na kriminalitu. Analýza kriminality na Slovensku a jej prepojenia na niektoré vybrané ukazovatele (11 ukazovateľov). Výsledky analýzy závislostí ukázali výraznú dominanciu vplyvu demografických faktorov viažúcich sa na koncentráciu a rizikové obyvateľstvo, zo sociálnych ukazovateľov na religiozitu (znižuje kriminalitu) a z ekonomických ukazovateľov na vplyv priemernej mzdy. Nepotvrdila sa hypotéza o významnom dosahu nezamestnanosti a etnickej príslušnosti testovaná na rómskom obyvateľstve.