Zvýšenie životného minima v zákone o dani z príjmov - Oravcová, Martina
Zákon č. 601/2003 Z.z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov ustanovuje životné minimum ako spoločensky uznanú minimálnu výšku príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. Sumy životného minima sa upravujú vždy k 1. júlu bežného kalendárneho roka a ustanovuje ich opatrenie, ktoré vydáva Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Od výšky životného minima sa odvíja výška rôznych peňažných príspevkov v sociálnej politike štátu. Výška životného minima má vplyv aj na zdaňovanie príjmov fyzických osôb. Zvýšenie životného minima od 1. júla 2009.