Ano Lisabonu s podmínkou - Novotný, Lukáš
Lisabonská zmluva nie je v rozpore s nemeckou ústavou - rozhodnutie Ústavného súdu v Karlsruhe, ktoré má uvoľniť cestu k jej úplnej ratifikácii v Nemecku. Ešte pred tým je však podľa rozhodnutia súdu potrebné vykonať legislatívne úpravy, ktoré majú obmedziť vplyv Bruselu na nemecké vnútorné záležitosti. Veľká koalícia preto chce ešte pred jesennými voľbami do Spolkového snemu prijať doplňujúci zákon. Sudcovia Ústavného súdu v záverečnom prehlásení varovali pred tým, aby európska integrácia nenarušila demokratický systém vládnutia v Nemecku. Podľa výskumov verejnej mienky, väčšina nemeckého obyvateľstva je za ratifikáciu Lisabonskej zmluvy.