Sudetští Němci a český film - Sedmidubský, Jan
Podpísanie dekrétu o zoštátnení československého filmu prezidentom Edvardom Benešom v r. 1945 - akt výhodný predovšetkým pre českých komunistov a nastupujúcu kultúrnu politiku tzv. ľudovej demokracie. Film spravodajský alebo hraný bol okrem rozhlasu najdôležitejším médiom doby a mohol slúžiť ako ideálna továreň na mýty. Film bol aj nástroj k manipulácii spoločnosti v smere "národnej a socialistickej revolúcie". Vznikli filmy na tému sudetských Nemcov - Uloupená hranice, Ves v pohraničí, Nástup.