Vysielanie zamestnancov do EÚ - formulár E 101 - Slaninková, Katarína
Ochranu a podporu práva EÚ majú i osoby - pracovníci, ktorí po skončení pracovného pomeru zostali na území štátu, kde tento pracovný pomer trval. Na zamestnanca vykonávajúceho zárobkovú činnosť v EÚ sa v zásade vzťahuje legislatíva iba jedného členského štátu EÚ. Formulár E 101 potvrdzuje, že zamestnanec nepodlieha právnym predpisom štátu, na území ktorého vykonáva zárobkovú činnosť a vystavuje ho na požiadanie zamestnávateľa alebo zamestnanca príslušná pobočka SP miestne príslušná na výkon sociálneho poistenia.