Medzinárodné organizácie ako subjekty medzinárodného práva a významní aktéri na poli medzinárodných vzťahov - Pyteľová, Klaudia, 1985-
Medzinárodné organizácie vytvárajú štáty ako najvýznamnejšie subjekty, ktoré prostredníctvom týchto odvodených inštitútov medzinárodného práva, uskutočňujú spoluprácu v rôznych oblastiach. Úlohou medzinárodných organizácií je zastrešovať a koordinovať aktivity, prostredníctvom ktorých sa zabezpečuje vykonávanie cieľov stanovených v zakladajúcich štatútoch. Ciele medzinárodných organizácií sú rôzne a sú dané charakterom a pôsobnosťou organizácie, pričom musí ísť o spoločné ciele všetkých členov a musia mať medzinárodný charakter. Počet medzinárodných organizácií v súčasnosti stále narastá a môžme skonštatovať, že ich činnosť zasahuje do všetkých sfér života medzinárodného spoločenstva.