Návrhy na zlepšenie a skvalitnenie služieb a zavedenie nových služieb vo vybranom podniku cestovného ruchu - Hocman, František, 1983-
Jediný spôsob, ako uspokojiť potreby a požiadavky klientov v cestovnom ruchu, je absolútna snaha splniť tieto požiadavky zákazníkov, vyjsť im v ústrety, sledovať najnovšie trendy v dopyte a prispôsobovať sa im, prichádzať s novými a lepšími riešeniami ako konkurenti, čiže inovovať. Príspevok je rozdelený na teoretickú časť (teoretické vymedzenie cestovného ruchu, podnik cestovného ruchu a inovácie) a aplikačnú časť (výsledky prieskumu názorov jednotlivých klientov na poskytované služby v danom podniku cestovného ruchu).