K niektorým charakteristickým rysom súčasných migračných procesov v Európe - Liďák, Ján
Pozitíva a negatíva súčasných migračných procesov. Charakteristické znaky medzinárodnej migrácie v súčasnej Európe. Politika migrácie a imigrácie v Európe. Nová kategória - kvalifikovaní imigranti. Vypracovávanie migračnej politiky ako súboru inštrumentov na regulovanie zahraničnej migrácie.