Verejný záujem nahrádza zmluvnú slobodu - k vývoju obchodného práva po roku 1948 - Holub, Dušan
Po skončení 2. svetovej vojny sa v Československu uskutočnili zásadné zásahy do vlastníckych vzťahov. Znárodňovanie a konfiškácie vytvorili ekonomický systém, v ktorom vedľa seba existovali súkromný a štátny sektor ekonomiky. V národnom hospodárstve sa začali presadzovať nové ekonomické kategórie ako plán, hospodárska zmluva, záväzkové právo sa úplne podriadilo jednotnému hospodárskemu plánu. Hospodárska zmluva je doplnkom plánu a aktom vôle nadriadených orgánov. Princíp verejného záujmu nahradil zásadu zmluvnej slobody.