Marketing obchodu ako integrálna súčasť upevňovania vzťahov so zákazníkmi - Francová, Zuzana, 1971-
Marketing obchodu a jeho význam pre upevňovanie vzťahov so zákazníkmi. Kvalitatívnym aspektom marketingu obchodu je uplatnenie špeciálneho marketingu obchodu, tzv. marketingu maloobchodu, resp. shopper marketingu. Marketing obchodu a maloobchodu využívajú z pohľadu kupujúceho, resp. spotrebiteľa marketingové inštrumentárium, ktoré je charakteristické rôznym počtom nástrojov a špecifickým zameraním.