Hodnota akvizície vo vzťahu k hodnote firmy - Fabian, Peter
Stanovenie hodnoty firmy, ohodnotenie podniku je samostatnou kapitolou v procese akvizície. Je to špecifická problematika, ktorá sa na európskom a americkom kontinente riešia rozdielne. Akvizítor má väčšinou záujem o funkčnú firmu, ktorá má určitý strategický potenciál a disponuje konkurenènou výhodou. To je zvyčajne obraz firmy, ktorá má značku a táto má určitú vyčísliteľnú hodnotu. Na ohodnotenie firiem existujú špecifické techniky finančného manažmentu. Hodnotu firmy zároveň reprezentujú zručnosti a schopnosti zamestnancov. Samozrejme určitú hodnotu má aj vybudovaná funkčná sieť dodávateľsko-odberateľských vzťahov.