Analýza vzťahov materskej spoločnosti a dcér pôsobiacich na Slovensku - Füzyová, Ľubica
Pozitívny vplyv pôsobenia dcérskych spoločností na Slovensku bude tým vyšší, čím bude pridaná hodnota ich aktivít vyššia. Z prieskumu vyplynulo, že dcérske spoločnosti majú prevažne rolu implementátora, kedy preberajú technologické znalosti a know-haw od materskej spoločnosti. Pri obsadzovaní manažérskych pozícií prevažuje etnocentrický prístup. Vo výrobných podnikoch prevažuje centralizačný systém riadenia zo strany materskej spoločnosti, u podnikov distribúcie a predaja materská spoločnosť im dáva vysokú mieru samostatnosti v oblasti marketingu.