Model rozmiestnenia p-triediacich centier v SR - Pekár, Juraj, 1972-
Význam separovaného zberu komunálneho odpadu z hľadiska ekonomického (obmedzené množstvo surovinových zdrojov) aj ekologického. Model na určenie minimálnej vzdialenosti potrebnej na pokrytie všetkých obyvateľov potenciálnymi triediacimi centrami s recyklovaným materiálom, ak je vopred známy ich maximálny počet. Myšlienka minimálnej dostupnosti triediaceho centra pre každého obyvateľa SR, t.j. pri stanovení maximálneho počtu zberných miest treba určiť minimálnu možnú vzdialenosť.