Ľadová krajina na rázcestí - Grančay, Martin, 1984-2024
Finančná a hospodárska kríza prinútila prvý z tradičných euroskeptických štátov - Island - podať prihlášku do EÚ. Hlavným motívom je čo najskoršie prijatie eura. V prípade prijatia sa Island bude musieť vzdať výsad pri rybolove. Problém však môže predstavovať ľudové hlasovanie - referendum.