Vysoké školy a Európsky sociálny fond - Húleková, Marika
Európska únia sa stala rozsiahlym ekonomickým, politickým, právnym, kultúrnym a ľudským spoločenstvom, v ktorom má svoje zastúpenie aj Slovenská republika. Jedným z dôvodov blízkej spolupráce európskych krajín je aj globalizácia. Základom fungovania európskeho spoločenstva je jednotná právna politika jednotlivých členských krajín, t.j. fungovanie na základe práva nie moci. Nezastupiteľnou oblasťou rozvoja a podpory európskej únie v jednotlivých členských štátoch je rozvoj a podpora vzdelanostnej úrovne, zamestnateľnosti ako aj rozvoja vedy a výskumu. Preto v rámci svojich finančných prostriedkov je nie malá časť venovaná aj podpore projektov zameraných na tieto oblasti, ktorých hlavným prijímateľom sú práve vysoké školy, ktoré môžeme definovať ako nositeľa vzdelania a výskumu.