Systémová analýza hlavných špecifík foresightu - Jemala, Marek
Ontológia foresightu . Hlavný dlhodobý problém Slovenska je výrazne nižšia podpora tzv. soft investícií, teda investícií do vedy, výskumu, technológií, či vzdelávania, ktoré sú hlavným zdrojom tvorby pridanej hodnoty v hospodárstve v mnohých vyspelých krajinách. Preto Slovensko potrebuje výrazný "skok" k tzv. znalostnej spoločnosti, ktorá môže viesť k výrazným synergickým efektom na celú spoločnosť, ale toto je dlhodobý proces, ktorý musí byť v prvom rade založený na kvalifikovanom manažmente, systémovom participatívnom plánovaní resp. foresighte a cielených efektívnych investíciách