Bezpečnosť IS v malých a stredných podnikoch SR - porovnanie výsledkov prieskumu 2006 a 2008 - Juriková, Benita, 1973-
Bezpečnosť informačných systémov je obor multidisciplinárny, zahŕňajúci zložky technologické, právne, administratívne a sociálne. Riešenie riadenia informačnej bezpečnosti je projekt náročný časovo i finančne. Informačnú bezpečnosť je nutné riešiť taktiež v organizáciách, ktoré prevádzkujú informačný systém menšieho rozsahu a ktorý sa doposiaľ bezpečnosťou informácií dôsledne nezaoberali. Prieskumy ukazujú, že prístup k informáciám je kritická oblasť komercie. Z podnikov, u ktorých došlo k totálnej strate podnikových dát v dôsledku havárie informačného systému, zaniklo takmer 50% takto postihnutých podnikov. Na svoju pôvodnú úroveň sa nedostalo ani po dvoch rokoch pôsobenia takmer 90% podnikov. Ďalej tieto prieskumy zistili, že ani u väčšiny nových podnikov nie je informačnej bezpečnosti venovaná dostatočná pozornosť, napriek tomu, že strata dát významne ohrozuje podnikanie.