Slovenský protokol a jeho osobitosti - Mattoš, Boris, 1977-
Prehľad o prijatých pravidlách, tzv. protokolárnych poriadkov: Zásady diplomatického protokolu v Slovenskej republike (1993), Jednotný štátny protokol v Slovenskej republike (1995), Pravidlá diplomatického protokolu v Slovenskej republike (2007). Prvý dokument založil istú tradíciu, druhý zaviedol jednotnú protokolárnu prax a tretí jednotnú prax zrušil a hoci oficiálne hlásal vytvorenie flexibilného a jednoduchého protokolárneho poriadku, v skutočnosti pri niektorých ceremoniálnych úkonoch došlo dokonca k jeho skomplikovaniu. Odporúčania pre prijatie komplexného dokumentu pre dôstojnú reprezentáciu štátu najmä vo vzťahu k zahraničiu.