Analógie medzi regiónmi Kaukazu a Balkánu - Greguš, Peter
Podobnosť regiónov Kaukazu a Balkánu v etnickej a náboženskej pestrosti a v nevraživosti. Historický pohľad na oba regióny - nadvláda Byzantskej ríše, neskôr Ruskej ríše. Boj Ruskej ríše s Tureckom. Záujem Rakúsko-Uhorska o tieto oblasti v 2. polovici 19. storočia. Situácia po októbrovej revolúcii v Rusku a po rozpade Sovietskeho zväzu.