Aktuálne postavenie Taiwanu v medzinárodných vzťahoch (riešenie sino-taiwanských vzťahov: nezávislosť vs. unifikácia) - Fertaľová, Mária
Súčasný nejasný status Taiwanu je vysvetľovaný ako výsledok zložitého historického vývoja. Za jadro sino-taiwanského problému môžeme považovať existenciu dvoch subjektov, dvoch politických entít, ktoré si z historických, ideologických a politických príčin nárokujú výkon moci nad konkrétnym územím. Viac ako päť dekád sa obom stranám darí udržiavať status quo, čo by z dlhodobého hľadiska nemalo byť želaným riešením taiwanskej otázky.