"Status quo ante, status quo" (slovensko-maďarské vzťahy) - Kupkovič, Miroslav
Slovensko-maďarské vzťahy v minulosti a v súčasnosti. Minulosť je prezentovaná vzťahmi v Rakúsko-Uhorsku, v ktorých prevládajú maďarizačné tendencie. Dobu pred vypuknutím a počas 2. svetovej vojny vymedzuje Viedenská arbitráž - odtrhnutie značnej časti Slovenska a jej pripojenie k Maďarsku. Obdobie po 2. svetovej vojne je v znamení asimilácie slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku. Po páde totality v oboch štátoch prichádza z maďarskej strany k znovuoživeniu nacionálne preexponovaných požiadaviek voči Slovensku vyúsťujúcich až do nastolenia otázky autonómie. Negatívne vyvrcholenie vzájomných vzťahov v súčasnosti.