Návrat islamu do politiky alebo radikálny islam - Sorby, Karol R.
Od začiatku 70. rokov islamský svet zažil nástup politicky aktívnych moslimských skupín, ktoré sa postavili proti súčasným politickým režimom vo všetkých moslimských krajinách a volali po obnove pôvodných zásad islamského štátu. Dejiny islamu boli svedkom aktivistických hnutí. Od 70. rokov sa tento aktivistický jav začal pociťovať zásadným spôsobom v domácej aj regionálnej politike. Víťazstvom islamskej revolúcie v Iráne v r. 1979 a zavraždením Anwara as-Sadata v r. 1981 nadobudol medzinárodné rozmery.