VAR model dovozu tovarov a služieb do Slovenskej republiky - Ďurka, Peter
Autor sa snažil nájsť vhodný vektorovo autoregresný model (VAR) dovozu tovarov a služieb do Slovenskej republiky. Prvým krokom bolo zistiť či časový rad dovozu je stacionárny. Po grafickej analýze a po testovaní pomocou rozšíreného Dickeovho-Fullerovho testu sa ukázalo, že daný časový rad nie je stacionárny a bolo treba vykonať prvú diferenciu aby mohol pristúpiť k samotnej tvorbe VAR modelu. Podľa informačných kritérií Akaikeho a Schwarza zvolil dĺžku oneskorenia o dve obdobia a dostal tak model dovozu VAR(2) prostredníctvom ktorého prognózoval vývoj dovozu na nasledujúce štyri obdobia. Daná prognóza naznačovala mierny rast hodnoty dovozu tovarov a služieb do Slovenskej republiky.