Pokus o typológiu medzikultúrnych vzťahov - Zágoršeková, Marta
Špecifickosť podôb medzikultúrnych vzťahov je podmienený hlavne charakteriskými podmienkami medzinárodných a medzištátnych vzťahov v danom období. Ďalej historickým stupňom emancipácie národov a etník, ako i civilizačnými faktrormi, ktoré sa rozšírili v danom regióne. Dôležitým činiteľom interkultúrnych vzťahov sú aj ich aktéri - inštitúcie, štát, organizácie a jednak vzory správania, kultúrna klíma, umenie, tradícia a iné. Špecifické znaky troch typov medzikultúrnych vzťahov: izolacionizmu, penetrácie, difúzie.