Interaktívne formy komunikácie a nákupné správanie spotrebiteľa - Labská, Helena
Vybrané interaktívne formy komunikácie ako podstatná časť hľadania nových spôsobov ako kontaktovať zákazníkov. Schopnosť firmy ovplyvňovať nákupné správanie spotrebiteľa, získať zákazníka na kúpu produktov spoločnosti na celý život. Získavanie cieľových skupín zákazníkov aplikáciou CRM. Nové komunikačné a informačné médiá a získavanie pozitívneho vzťahu k firemnej lojalite.