Vybrané aspekty voľného pohybu pracovných síl po vstupe nových členských štátov do Európskej únie - Lipková, Beata
Problematika voľného pohybu pracovníkov, ktorý predstavuje základnú slobodu zaručenú právom ES. Práva občanov slobodne sa pohybovať na území ktoréhokoľvek členského štátu s cieľom zamestnať sa a usadiť sa so svojimi rodinnými príslušníkmi v tomto štáte. Základným princípom spojeným s voľným pohybom pracovníkov je zákaz priamej alebo nepriamej diskriminácie na základe národnosti. Súčasne zabezpečuje rovnaké zaobchádzanie, čo sa týka daňových a sociálnych výhod. Prechodné usporiadanie voľného pohybu pracovníkov, ako aj ekonomické a sociálne dôsledky tejto slobody po rozšírení.