Finančná kríza a obchodné financovanie - Jančíková, Eva, 1960-
Svetová finančná kríza, ktorá postupne prerástla do globálnej ekonomickej krízy vo veľkej miere ovplyvnila aj svetový obchod a obchodné financovanie. Obchodné financovanie je pre medzinárodný obchod nevyhnutnosťou, a preto ICC (International Chamber of Commerce) na podnet WTO uskutočnila prieskum, ktorého cieľom bolo získať informácie o súčasnej situácii na trhu ako aj reakcií bankovej komunity, formulovať problémy, ktorým obchodné financovanie čelí a navrhnúť riešenia na ich eliminovanie. Prieskumu sa zúčastnilo 122 bánk z 59 krajín. Z prieskumu vyplynulo okrem iného, že prebiehajúca kríza priniesla na jednej strany zvýšený dopyt po produktoch obchodného financovania, hlavne dokumentárnych akreditívoch na strane druhej banky z dôvodov prísnejšieho posudzovania úverov, znižovali a rušili úverové linky na obchodné financovanie. Navyše znižovanie dostupnosti finančných zdrojov malo za následok zvyšovanie nákladov spojených s použitím produktov obchodného financovania.