Migračné právo - Pyteľová, Klaudia, 1985-
Medzinárodná migrácia v súčasnosti naberá na význame. Popri dobrovoľnej migrácii (napr. za prácou), poznáme aj migráciu nútenú. Z toho dôvodu súčasťou migračného práva sú aj ustanovenia týkajúce sa utečencov a žiadateľov o azyl. V rámci migrácie na jednej strane vystupuje sloboda pohybu a pobytu osôb ako základné ľudské právo jednotlivca, a na druhej strane povinnosť štátu zabezpečiť štátnu bezpečnosť a ochrániť štát pred prípadným teroristickým útokom.