Identita a budúcnosť Európy - Fodorová, Veronika
Prvotný cieľ európskej integrácie - zamedziť eskalácii ozbrojeného konfliktu na európskom kontinente. Tento cieľ sa graduálnou integráciou v rôznych oblastiach posunul k budovaniu bezpečnej, demokratickej a prosperujúcej Európy. Po odmietnutí Zmluvy o ústave pre Európu stojí pred európskymi lídrami otázka ako spojiť kvalitatívnu integráciu s kvantitatívnou, pričom obe majú pre budúcnosť Európy mimoriadny význam. Hľadanie európskej identity.