Operačné riziko v bankách na Slovensku a Basel II. - Oravíková Podoliaková, Katarína
Operačné riziko vzniká v okamihu, keď banka zapojí do svojej činnosti zamestnancov a systémy, alebo je predmetom pôsobenia vonkajších vplyvov. Z toho vyplýva, že sa objavuje skôr, než kreditné či trhové riziko vstúpi na scénu. Odhaduje sa, že operačné riziko v bankovom sektore predstavuje približne 30% z celkového rizika, ktorému banka musí čeliť, pričom zvyšné percentá sú rozdelené nasledovne: 60% kreditné riziko, 5% trhové riziko a zvyšných 5% predstavujú zmiešané riziká. Aj tieto čísla poukazujú na dôležitosť tejto rizikovej kategórie. V článku je analýza prístupov používaných pri kalkulácii regulačnými orgánmi stanovenej kapitálovej požiadavky pre operačné riziko.