Rezervy a opravné položky finančných inštitúcií z daňového hľadiska - Schultzová, Anna
Zámerom MF SR je zjednotenie systému tvorby rezerv a opravných položiek v poisťovniach a bankách s inými podnikateľskými subjektmi pôsobiacimi v slovenskej ekonomike. Novela zákona o dani z príjmov však pri uznávaní daňových nákladov a vyčísľovaní základu dane finančných inštitúcií neberie do úvahy špecifiká tvorby rezerv a opravných položiek poisťovní a bánk. Po určitých ústupkoch došlo k zmierneniu návrhov MF SR týkajúcich sa zdanenia technických rezerv na poistné udalosti, ktoré nastali, ale ešte nie sú nahlásené. Podobne v prípade bánk došlo k zdaneniu opravných položiek k pohľadávkam z úverov. Uvedené subjekty sa tiež nevyhli retroaktivite – k prepočítaniu opravných položiek a rezerv podľa nových pravidiel (ktoré však boli tvorené podľa do novely platných predpisov) a ich dodaneniu.