Vybrané aspekty medzinárodnej regulácie bankového sektora - Korduliak, Peter
Aspekty medzinárodnej regulácie bankového sektora v kontexte globalizácie a integrácie dnešného ekonomického prostredia. Regulácia môže byť založená na princípe dobrovoľnosti a rešpektovaní odporúčaní, ako je tomu v prípade dohody BASEL II, alebo môže byť založená na aplikácii právne záväzných noriem, akou je napr. smernica Európskej únie MIFID. Súčasná vrcholiaca ekonomická a finančná kríza ukazujú, že regulácia bankového sektora je potrebná a pre budúci zdravý vývoj bankovníctva vo svete priam nevyhnutná. Dohody BASEL II či MIFID pozitívnemu vývoju sveta bankovníctva môžu napomôcť, ale až rast finančnej gramotnosti ľudí a zodpovednosti manažérov budú skutočnými krokmi vpred.