Regionálna politika v období globalizácie - Vagaská, Jaroslava
Globalizácia vo všeobecnosti vedie k zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľstva. Faktom však je, že globalizácia prináša niektorým väčšie výhody ako iným.. Krajiny a regióny, ktoré pochopili význam znalostí a vysokokvalifikovanej pracovnej sily schopnej vytvárať vysokú pridanú hodnotu, dnes dosahujú vyššiu konkurencieschopnosť ako kedykoľvek predtým. Úloha regionálnej politiky spočíva vo vytváraní predpokladov pre rozvoj znalostnej ekonomiky a aktivizácii endogénnych zdrojov regiónov, ktoré predstavujú cestu ku konkurencieschopnosti.