Prístup Ruskej federácie k problematike energetickej bezpečnosti - Štefančíková, Michaela
Prístup Ruskej federácie k problematike energetickej bezpečnosti je prístupom krajiny exportujúcej energiu, ktorej primárnym záujmom je čo najvyšší možný vplyv a kontrola cenotvorby a vnútornej a exportnej energetickej infraštruktúry za účelom upevnenia vnútornej i vonkajšej suverenity štátu. Charakteristickými znakmi ruskej energetickej bezpečnostnej politiky sú predovšetkým štátna kontrola energetického sektora, využívanie ekonomického - energetického tlaku na presadenie štátnych záujmov, snaha o diverzifikáciu tranzitov a zabezpečenie adekvátneho dopytu.