Smerovanie cirkevnej politiky na Slovensku po roku 1989 - Vokálová, Emília
Nová kvalita cirkevnej politiky na Slovensku po historickom novembri 1989. Súčasťou spoločensko - politických zmien, bola aj zmena postavenia cirkví a náboženských spoločností, ktoré nadobudli slobodné postavenie, bola im priznaná právna subjektivita a mohli slobodne vyvíjať svoje aktivity. Medzi prvými prijatými zákonmi, ktoré zmenili charakter totalitného štátu na demokratickú republiku, bol aj súbor zákonov, ktorými štát upravil svoj vzťah k cirkvám a náboženským spoločnostiam. Tento vychádza z uznania ich spoločenského a právneho postavenia v spoločnosti ako verejnoprávnych subjektov zvláštneho druhu a zo zásad vzájomnej kooperácie.