Jednotný trh s energiami v rámci Európskej únie - Dičér, Marián
Jednotný európsky trh s energiami je jedným zo základných nástrojov energetickej politiky Európskej únie pri dosahovaní cieľov tejto politiky. Prostriedkom na jeho vytvorenie je proces liberalizácie trhu s plynom a trhu s elektrickou energiou. Tieto trhy boli až príliš vertikálne integrované, preto prijala Európska únia pravidlá, ktorými sa musí oddeliť výroba a konečný predaj od distribúcie energií.