Hodnotová orientácia žiakov staršieho školského veku - Pasternáková, Lenka
Hodnoty predstavujú jeden z najdôležitejších komponentov psychického vývinu, duševnej zrelosti a duševného zdravia človeka. Žiadna koncepcia vzdelávania alebo výchovy sa nenachádza v hodnotovej prázdnote, vždy sú začlenené do sústavy etických, estetických, politických a iných hodnôt. Hodnotovú orientáciu možno chápať aj ako proces, v ktorom sa tvoria a uplatňujú hodnoty a hodnotový systém. Výsledky prieskumu, ktorého cieľom bolo zmerať hodnotové preferencie žiakov 2. stupňa základnej školy.