Európska politika susedstva: východný vektor - Gonda, Vladimír
Na samite zástupcov 27 členských štátov EÚ a šiestich postsovietskych republík, ktorý sa uskutočnil 7. mája 2009 v Prahe, bol oficiálne odštartovaný program „Východné partnerstvo“. Táto nová regionálna iniciatíva Európskej únie je zameraná na upevnenie vzťahov so šiestimi východnými susedmi EÚ – bývalými republikami ZSSR: Azerbajdžanom, Arménskom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Predmetný príspevok približuje danú iniciatívu EÚ, dôvody vzniku Východného partnerstva a jeho význam, ako aj niektoré hodnotenia na jeho konštituovanie.