Vývoj trhového systému v Číne - Kálovec, Marek
Ekonomické reformy postupne počas tridsiatich rokov transformovali ekonomiku Číny z prísne centralizovaného na špecifický zmiešaný model hospodárstva. Zavádzanie trhových prvkov sa ukázalo ako pozitívny nástroj pre hospodársky rast, efektívnejšie využitie zdrojov, či prilákanie zahraničných investícií. Na druhej strane došlo k zmenám v príjmovej nerovnosti a objavujú sa aj regionálne disparity medzi zaostalými centrálnymi a vyspelými východnými oblasťami krajiny. Absentujúca reforma politického systému je z hľadiska súčasného postavenia Číny vo svete pravdepodobne krokom, ktorý by mal nasledovať v ďalšom období.