Izolacionizmus v americké zahraniční politice - Papež, Kamil
Keď nastúpil Michail Gorbačov do funkcie generálneho tajomníka Komunistickej strany Sovietskeho zväzu a vyhlásil perestrojku a glasnosť, iba málokto predpokladal, že o niekoľko rokov neskôr padne sovietske impérium na kolená a pred USA sa otvorí možnosť stať sa hegemónom. Situácia však nebola taká jednoznačná. Americká zahraničnopolitická tradícia a názory na jej smerovanie v hostórii oscilovali medzi tromi stranami triády izolacionizmus - imperializmus - internacionalizmus. Ukončením studenej vojny sa otvorila diskusia, kam má americká zahraničná politika smerovať.