Jak (ne)provádět změny - Urban, Jan
Uskutočňovanie zmien v podniku nie je jednoduché. Ak nie sú dobre naplánované, správne a včas komunikované a dobre riadené, môžu viesť nielen k chaosu, ale aj k poklesu motivácie a lojálnosti zamestnancov. Príklad zle organizovanej zmeny. Chyby v komunikácii a nedotiahnuté akcie.