Ako organizovať neustále zlepšovanie - Kasanická, Miriam
Neustále zlepšovanie ako nevyhnutnosť. Zdokonaľovanie procesov. Poznanie požiadaviek zákazníka a zlepšovanie kvality. Prístupy k zlepšovaniu. Päťfázový postup DMAIC. Trvalý prístup k zlepšovaniu.