Strategický význam riadenia subkultúr v podniku - Roháľová-Ilkivová, Hana
Podnikovú kultúru treba chápať ako niečo, čo vytvára spojenie medzi ľuďmi. Spolužitie je možné len vtedy, keď majú ľudia niečo spoločné. Túto funkciu spĺňa podniková kultúra, ktorá stabilizuje a posilňuje chod podniku. Homogénna podniková kultúra existuje len v začiatkoch podnikania, ak vôbec, a skôr sú typické heterogénne kultúry so subkultúrami. Proces riadenia subkultúr nie je jednoduchý a je nutné pre manažérov, aby boli skúsení, aby mali cit pre podnikové prostredie a medziľudské vzťahy. Len tak môžu pozerať na subkultúry ako na prirodzené časti podniku a viesť ich cielene istým smerom.