Architektúra orientovaná na služby - Hamranová, Anna, 1957-
SOA (Services oriented architecture) sa popisuje ako architektúra, v ktorej sú všetky funkcie, alebo služby definované popisným jazykom a majú aplikačné rozhrania, prostredníctvom ktorých môžu byť tieto služby využívané v rámci procesov organizácií (business processes). Architektúra orientovaná na služby je jednou z možností ako zvýšiť efektivitu podnikových IS/IT, ako prepojiť IS/IT s podnikovými procesmi, najmä s hlavnou podnikateľskou činnosťou. Výsledky prieskumu ukazujú, že pojem SOA sa zatiaľ dostáva do povedomia manažérov slovenských podnikov len veľmi pomaly.