Leniency program - Zwiebová, Darina
Niektoré typy dohôd obmedzujúcich súťaž, najmä tie, uzatvorené medzi konkurentmi a týkajúce sa určenia cien, delenia trhov, obmedzovania výroby alebo koordinácie správania v procese verejného obstarávania, patria medzi najzávažnejšie porušenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže (tieto typy dohôd sa nazývajú aj kartelové dohody) s výrazným negatívnym dopadom na spotrebiteľa, ako aj na celé odvetvie. Odhaľovať tieto dohody a chrániť hospodársku súťaž umožňuje leniency program - program miernejšieho režimu pri udeľovaní pokút, nazývaný aj programom zhovievavosti.